Obala Slonovače
0

Helikopteri UN-a i Francuske napali rezidenciju Laurenta Gbagboa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rezidencija Laurenta Gbagboa u prijestolnici Obale Slonovače Abidjanu oštećena je u napadima koje su u nedjelju izvršile snage Ujedinjenih naroda i francuske trupe, izjavio je glasnogovornik odlazećeg predsjednika te zapadnoafričke zemlje.

"Helikopteri UN-a i Francuske nastavljaju udare na rezidenciju predsjednika Gbagboa. Gust dim se izdiže iznad nje", rekao je Gbagboov glasnogovornik Ahoua Don Mello britanskoj agenciji Reuters.

On je odbio reći da li se Gbagbo nalazio u vrijeme napada u rezidenciji.

Glasnogovornik misije UN-a u Obali Slonovače Hamadoun Toure potvrdio je da su helikopteri UN-a i Francuske u nedjelju izvršili napad s ciljem da unište teško naoružanje koje, kako tvrde, posjeduje Gbagbo.

"Izveli smo operaciju kako bismo eliminirali Gbagboovo teško naoružanje. Morali smo zaustaviti operaciju na nekoliko dana kako bismo procijenili (rezultate akcije) i zaključili smo da je tamo još teškog naoružanja koji oni koriste protiv civila i UN-a", rekao je Ture.

Dopisnik britanske agencije kaže da je čuo jake eksplozije koju su dolazile iz pravca Gbagboove rezidencije. Prema njegovim riječima, u akciji su sudjelovala dva helikoptera UN-a i dva helikoptera francuskih snaga (Licorne).

Snage lojalne Gbagbou, koji je izgubio predsjedničke izbore lani u novembru, u subotu su izvele protunapad na hotel u kojem je smješten međunarodno priznati predsjednik te zemlje Alassane Ouattara.

Ouattarini odvjetnici pozvali su u nedjelju, u pismu upućenom francuskoj vladi i međunarodnoj zajednici, francuske snage i trupe UN-a da eliminiraju teško naoružanje koje ima Gbagbo i njegovu miliciju i da ga privedu pravdi.