Svijet
0

Helikopteri kućne izrade u Nigeriji

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Dvadesetčetverogodišnji fizičar Mubarak Muhammad Abdullahi, u svojoj je zemlji postao poznat po tome što u svom dvorištu pravi helikoptere od dijelova auta i motora. Osnove upravljanja letjelicom je naučio preko Interneta, a na ideju o prvaljenju vlastitih helikoptera došao je gledajući filmove na TV-u.

Gledajući akcione filmove na televiziji, fizičar Abdullahi došao je na ideju da pravi helikoptere kućne izrade od starih dijelova automobila i motora, izvijestio je AFP. Osnove upravljanja letjelicama pronašao je Internetu i preko njih se usavršio.

"Trebalo mi je osam mjeseci da završim jedan helikopter", izjavio je Abdullahi pokazujući na letjelicu koju je napravio od odbačenih aluminijskih dijelova kupivši ih od novca koji je zaradio popravljajući telefone i kompjutere.

"Kada ga upalite, ostavite ga da tako radi otprilike jednu minutu, a onda pritisnete akcelerator i propeler na vrhu počne se okretati. Što duže držite stisnut akcelerator to će helikopter brže ići, a kada dostignete određenu brzinu pritisnete dugme na džojstiku i on će se vinuti u zrak", objašnjava Abdullahi.

Ipak, ovaj genijalni fizičar ne dobija nikakvu podršku vlade Nigerije i zbog toga je vrlo ogorčen.

"Kod nas se ne podržavaju talenti", izjavio je.