Svijet
0

Hekmati sretan što je oslobođen iz iranskog zatvora

FENA
Bivši američki marinac Amir Hekmati izjavio je u utorak da se osjeća poniznim i sretnim nakon što je ponovo slobodan čovjek, dva dana nakon što je oslobođen skupa s trojicom ostalih Amerikanaca u razmjeni zatvorenika s Iranom.

Vijest o oslobađanju bila je iznenadna i teško je bilo u početku povjerovati u nju, navodi Hekmati u izjavi nakon njegovog oslobađanja u nedjelju.

"To se desilo kada sam se već pomirio s činjenicom da ću provesti deset godina u zatvoru, to je bilo iznenađenje i osjećam se istinski blagoslovljenim što je moja vlada učinila za mene i ostale Amerikance", izjavio je on novinarima ispred regionalnog medicinskog centra američke vojske Landstuhl u Njemačkoj gdje je bio na liječenju.

Nije bilo nikaklvih prethodnih upozorenja na njegovo oslobađanje, dodao je. "Oni su samo došli jednog jutra i rekli 'pakuj svoje stvari'", kazao je on, prenosi AP.

Tridesetdvogodišnji bivši marinac izjavio je da on i njegove kolege zatvorenici nisu mogli da se opuste dok avion švicarske vlade koji ih je prebacio nije napustio iranski zračni prostor, "kada su otvorene boce šampanjca".

Hekmati se zahvalio američkom predsjedniku Baracku Obami, Kongresu i ostalim pristalicama, posebno se zahvaljujući američkim marincima.

Upitan o četiri i pol godine provedene u iranskom zatvoru, Hekmati je kazao da "nisu bile dobre", ali je odbio to pojasniti.

Hekmati, novinar Washington Posta Jason Rezaian i pastor Saeed Abedini stigli su u nedjelju navečer u Landstuhl na liječenje. Četvrti Amerikanac oslobođen u zamjenu za povlačenje optužbi protiv sedam Iranaca izabrao je da ostane u Iranu, a peti je oslobođen odvojeno.