Zračni saobraćaj
0

Heathrow se vraća u normalu, novi problemi u Francuskoj

FENA
Promet je u četvrtak bio redovan u londonskim zračnim lukama jer se vrijeme smirilo nakon jake hladnoće i obilnog snijega na zapadu Evrope, ali je snijeg padao u Francuskoj i Belgiji te otežao promet.

Oko 91 posto letova bilo je redovno u londonskoj zračnoj luci Heathrow, jednoj od najvažnijih u Evropi, a u Gatwicku, drugoj zračnoj luci britanske prijestolnice, redovni su bili svi letovi.

Britanska avio-kompanija British Airways, koja je zbog snijega i nevremena proteklih dana otkazala ukupno 2.000 letova, objavila je u četvrtak kako se nada da će obaviti sve dugolinijske i većinu kratkolinijskih letova s polascima iz Heathrowa.

U irskoj zračnoj luci u Dublinu svi su letovi bili otkazani zbog novih snježnih oborina.

Željezničko-transportno poduzeće Eurostar, koje osigurava prijevoz vozovima od Francuske do Velike Britanije ispod kanala La Manchea, objavilo je da je u četvrtak promet "gotovo redovan".

Na britanskim cestama promet je još bio otežan u četvrtak zbog lošeg vremena i gužva izazvanih predbožićnim kupovinama, no u Francuskoj i Belgiji snježne su oborine jutros poremetile promet. Francuske vlasti otkazale su letove iz pariške zračne luke, savjetovale su vozačima da izbjegavaju ceste oko Pariza te preporučile zaposlenicima da se vrate kućama rano popodne.

Uoči trećeg snježnog udara, koji je Francusku pogodio u dvije sedmice, vlasti su uvele te mjere kako bi izbjegle nered s kakvim su se već suočile u decembru.

U belgijskoj južnoj pokrajini Valoniji u četvrtak je ukinuta zabrana prometa za kamione, koja je bila na snazi pet sati zbog novih snježnih oborina, prenijela je Hina.

Drugdje je promet bio otežan zbog snijega i niskih temperatura koje su izazvale poledicu. U zračnoj luci u Bruxellesu nije bilo većih teškoća u prometu i samo je manji broj letova bio otkazan.