Rusija
0

Havarija u hidrocentrali u Sibiru

FENA
Foto: AFP/NTV
Foto: AFP/NTV
Spasilačka ekipa ministarstva za vanredne situacije uputila se u ponedjeljak u Republiku Hakasiju, gdje je u havariji u Sajano-šušenskoj hidrocentrali na rijeci Jenisej, prema posljednjim podacima Istražnog komiteta ruskog tužilaštva, poginulo osam osoba, a povrijeđeno 10 dok se 54 osobe vode kao nestale.

Itar-Tass navodi da je predstavnik Istražnog komiteta Vladimir Markin rekao da se nesreća u toj HE, 35 kilometara udaljenoj od Sajanogorska, desila zbog eksplozije uljanog transformatora.

Po njegovim riječima, od eksplozije su srušeni zid i plafon u mašinskoj sali u kojoj se nalaze turbine, zbog čega je počela da probija voda, što je sada zaustavljeno.

Po nalogu ruskog premijera Vladimira Putina, na mjesto nesreće na najvećoj u Rusiji i jednoj od najvećih hidrocentrala u svijetu uputit će se i ministar Sergej Šojgu, koji će rukovoditi akcijom otklanjanja posljedica havarije, naveo je Itar-Tass.

Prema navodima agencija, havarija se dogodila u vrijeme remonta jednog od hidroagregata na centrali, kada je u mašinsku salu probila voda.

Na mjestu nesreće se u međuvremenu, kako je saopćila kompanija "RusGidro" koja eksploatiše tu centralu, nastavljaju potrage i spasilačka operacija, kao i proces sušenja mašinske sale, javio je Itar-Tass.

Nije isključeno da se u potopljenoj mašinskoj sali nalazi još radnika, navela je ruska državna agencija, dodajući da je na stanici jutros u trenutku havarije radila smjena od 60 osoba.

Poslije udara u potpunosti je srušen drugi agregat, djelimično su srušena još dva, a oštećena su još tri agregata, od 10 koliko ih ima na centrali ukupne snage 6.500 megavata.

Predsjednik Republike Hakasije Viktor Zimin pružio je uvjeravanje da nizvodnim naseljima ne prijeti potapanje.

  • Desila se tehnička havarija, stanica je isključena, ali se sva hidroinženjerska oprema nalazi u normalnom stanju, rekao je Zimin, ističući da je "sitaucija pod kontrolom".

Po njegovim rečima, pitanje snabdijevanja električnom energijom sada se riješava zajedno sa susjednim teritorijama i najvažnije je da ne bude zaustavljen Sajanska aluminijumska fabrika.

Agenciji Itar-Tass rečeno je u pres službi kompanije "RusGidro" da je uljana mrlja u Jeniseju poslije havarije lokalizovana i da će biti u potpunosti uklonjena.

Predstavnik kompanije precizirao je da se u havariji izlilo u rijeku 40 tona mašinskog ulja. Havarija je izazvala ograničenja u snabdijevanju Hakasije i susjednih sibirskih regiona.

Utvrđena su havarijska ograničenja potrošača u Pokrajini Altaj, Kemerovskoj Oblasti i Hakasiji.

Radi osiguranja snabdijevanja strujom angažovani su rezervni kapaciteti energetskog sistema Sibira, a operativne službe energetksih kompanija Sibira su prevedene na režim povećane gotovosti.

Prema ocjeni stručnjaka, za dijelimično obnavljanje rada Sajano-Šušinske centrale bit će potrebno nekoliko mjeseci a za opremanje novih agregata na mjestu srušenih još više vremena.

Šteta nastala u toj nesreći još nije precizno utvrđena.