Konferencija o religiji
0

Hatami okupio bivše političke lidere u Teheranu

FENA
Bivši iranski reformatorski predsjednik Mohammad Hatami, koji bi se mogao ponovo kandidirati na predsjedničkim izborima 2009., okupio je u ponedjeljak u Teheranu bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Kofija Annana i bivše strane političke lidere na konferenciji o religiji i modernom svijetu.

Ovu dvodnevnu konferenciju organiziraju Hatamijeva "Fondacija za dijalog među civilizacijama", Centar iz Osla za mir i ljudska prava te Madridski klub, koji okuplja bivše predsjednike i premijere.

Pored Kofija Annana, nalaze se i bivši talijanski premijer Romano Prodi, norveški Kjell Magne Bondevik, francuski ministar Lionel Jospin, kao i bivša irska predsjednica Mary Robinskon, portugalski predsjednik Jorge Sampaio te predsjednik Švicarske Konfederacije Joseph Deiss.

Ova konferencija posvećena je "religiji u modernom svijetu", a održava se u vrijeme sve učestalijih apela za kandidiranje Hatamija na iranskim predsjedničkim izborima u junu 2009.

Međutim, učesnici su negirali vezu između konferencije i kandidature. "Ne treba gušiti ovu konferenciju takvim problemima", odgovorio je Hatami na pitanje o mogućoj kandidaturi.

"Ova konferencija se priprema godinu dana i nema nikakve veze s iranskim predsjedničkim izborima", izjavio je brat bivšeg predsjednika Mohammad Reza Hatami.

Dolazak važnih ličnosti u Iran postao je prava rijetkost s dolaskom na vlast ultrakonzervativca Mahmuda Ahmedinedžada, posebno nakon što je govorio o nestanku Izraela i doveo u pitanje postojanje holokausta.

Bivši norveški premijer indirektno je kritizirao Ahmedinedžada, osudivši njegovu izjavu da bi Izrael "trebalo izbrisati sa zemljopisne karte".

Mary Robinson pozvala je na "jačanje dijaloga među političkim i vjerskim liderima kako bi se spriječili sukobi i napetosti u svijetu".

Kofi Annan, bivši generalni sekretar UN-a, kritizirao je "oportunističke predsjednike, koji nastupaju sa svojim esktremističkim parolama da bi bili izabrani".