Svijet
0

Haški sud odobrio puštanje Vlade Šantića na slobodu

FENA
Predsjednik Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odobrio je prijevremeno puštanje na slobodu bivšeg zapovjednika u vojnoj policiji HVO-a Vladimira Šantića osuđenog na 18 godina zatvora zbog sudjelovanja u pokolju u Ahmićima, objavio je u srijedu haaški sud.

"Ranije ovoga tjedna predsjednik tribunala odobrio je molbu Vladimira Šantića za ublažavanje kazne", objavila je u srijedu u Haagu glasnogovornica haaškog suda Nerma Jelačić, navodeći da je sudac Patrick Lipton Robinson to odlučio i prije nego li je Šantić odslužio dvije trećine kazne zbog dobrog ponašanja u zatvoru u Španjolskoj.

Žalbeno vijeće haaškog suda 2001. osudilo je Šantića, bivšeg zapovjednika u vojnoj policiji HVO-a, na 18 godina zatvora za progon, ubojstva i druga nehumana djela zbog sudjelovanja u pokolju više od stotinu muslimanskih civila u travnju 1993. u Ahmićima.

Šantić je u žalbenom dijelu postupka priznao krivnju za sudjelovanje u jednom od najtežih zločina rata u BiH i postao je pokajnik te svjedočio na suđenjima bivšem zapovjedniku Operativne zone Središnje Bosne Tihomiru Blaškiću i potpredsjedniku HR Herceg-Bosne Dariju Kordiću.

Šantić je svoje pokajništvo objasnio željom da umiri savjest i kaže istinu. On je ujedno priznao da je njegova obrana tijekom prvostupanjskog dijela postupka bila lažna te da nije svjedočio motiviran željom za ublažavanjem kazne u žalbenom postupku.

Prvostupanjskom presudom bio je osuđen na 25 godina zatvora. Šantić je svojim svjedočenjem ponudio izravne dokaze da je HVO isplanirao napad na Ahmiće, koji je izveden u zoru 16. travnja 1993.