Svijet
0

Haški sud objavio skraćenu optužnicu u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač"

FENA
Haški sud (ICTY) objavio je u utorak tekst skraćene optužnice u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" u kojoj je tužiteljstvo odustalo od progona za djela počinjena nakon 30. rujna 1995. te za djela počinjena u šest od 20 općina obuhvaćenih optužnicom.

Sudsko vijeće Haškog suda prošlog je mjeseca naložilo tužiteljstvu da, u skladu s ranijom najavom da su spremni ukoliko im to bude naređeno, odustanu od progona za djela počinjena u posljednja dva mjeseca koja obuhvaća optužnica te od djela u šest od 20 općina obuhvaćenih optužnicom.

Haško tužiteljstvo tako je smanjilo broj lokacija zločina i vrijeme koje obuhvaća optužnica za zločine počinjene tijekom Oluje protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača. Ono neće izvoditi dokaze za zločine počinjene na području Kijeva, Lovinca, Polače, Smilčića, Titove Korenice i Udbine, te neće izvoditi dokaze za zločine počinjene tijekom listopada i studenog 1995. godine.

Tužiteljstvo je zadržalo pravo da se pozove na dokaze koji se tiču tih optužbi, tamo gdje je relevantno za obrazac, namjeru i znanje o počinjenu kaznenog djela.

Optužnica tereti trojicu hrvatskih generala da su počinili zločine nad srpskim stanovništvom prije, tijekom i nakon operacije Oluja, etničkim čišćenjem koje je smišljeno u sklopu zajedničkog zločinačkog pothvata.

Obrana hrvatskih generala ocijenila je ranije da tužiteljski prijedlog skraćivanja optužnice ne predstavlja bitno smanjivanje opsega optužnice protiv trojice hrvatskih generala.

Raspravno vijeće Haškog suda koncem prošle godine, kada je prvi puta otvorilo pitanje skraćivanja optužnice, tražilo je od tužiteljstva da odustane od trećine optužnice.

Početak suđenja trojici hrvatskih generala zakazan je za 7. svibnja.