Olga Kavran
0

"Haški sud će raditi i nakon 2013. godine"

SRNA
Olga Kavran (Foto: Daylife.com)
Olga Kavran (Foto: Daylife.com)
Plan da Haški tribunal bude zatvoren 2013. ostaje na snazi, ali je pronađen model da Tribunal i poslije tog roka održava suđenja, izjavila je portparol glavnog tužioca Olga Kavran.

"Savjet bezbjednosti je već najavio nešto što se zove revidualni mehanizam koji će biti zadužen da sudi bjeguncima čak iako oni budu uhapšeni nakon što Tribunal bude zatvoren u ovoj formi", rekla je Kavranova.

Najbitnije je, istakla je ona, da će Ratko Mladić i Goran Hadžić, preostali haški optuženici, kad god da budu uhapšeni biti dovedeni pred Međunarodni sud, gdje će im biti suđeno.

Kavranova je za Radio Dojče vele rekla da bi suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću trebalo da bude gotovo do 2013. godine, kao i sva ostala suđenja koja su u toku.

Ona objašnjava da Karadžić i dalje ima pravo da se brani sam, ali da će mu Sudsko vijeće nametnuti branioca ako nastavi da opstruiše proces.

Prema njenim riječima, u Tribunalu za bivšu Jugoslaviju u toku je desetak suđenja, a uskoro bi trebalo da počne postupak protiv Zdravka Tolimira, bivšeg generala Vojske Republike Srpske. 

Kavranova je dodala da budžet Tribunala finansiraju UN i da su sredstva zagarantovana do predviđenog zatvaranja Tribunala.
Ostaje još, kaže ona, da se odluči kako će se Haški sud finansirati ako bude bilo potrebe da radi i poslije 2013. u izmijenjenoj formi.