Svijet
2

Hasan Rohani: Iran nikada neće napraviti nuklearno oružje

Klix.ba
Hasan Rohani (Foto: AFP)
Hasan Rohani (Foto: AFP)
Novi predsjednik Irana Hasan Rohani rekao je da njegova zemlja nikada neće napraviti nuklearno oružje.

U svojoj predizbornoj kampanji ranije ove godine, Rohani je obećao da će osloboditi političke zatvorenike, što je jednim dijelom i ispunjeno ovih dana puštanjem njih 11 na slobodu, među kojima je i odvjetnica za ljudska prava Nasrin Sotoudeh.

Rohani je, kako prenosi BBC, opredijeljen za pomirenje njegove vlade sa Washingtonom. Iran je pod sankcijama UN-a i Zapada zbog kontroverznog nuklearnog programa. Iran tvrdi kako obogaćuje uran u mirnodopske svrhe, ali Amerika i njeni saveznici sumnjaju da iranski lideri pokušavaju napraviti nuklearno oružje.

U razgovoru za američku televiziju NBC Rohani je kazao kako mali i suptilni koraci mogu biti vrlo važni za budućnost. Bijela kuća je saopćila kako su predsjednici Rohani i Barack Obama razmijenili pisma u vezi sa odnosima dviju zemalja te da je Obama u svome pismu naveo da su SAD spremne za rješavanje nuklearnog pitanja na način koji omogućava Iranu da dokaže da je njegov nuklearni program isključivo u miroljubive svrhe. U pismu je također naglasio potrebu da djeluju s osjećajem hitnosti za rješavanje ovog problema.

Obamino pismo je uslijedilo dan nakon što je vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Khamenei, dao najjači signal dosad da će Iran biti fleksibilan u pregovorima sa Zapadom. U Iranu su sada vrlo optimistični kada je riječ o procesu vezanom za rješavanje nuklearnog pitanja.