Svijet
0

Harvard i Princeton najelitniji američki univerziteti

NINA
Harvard i Princeton su drugi put za redom zauzeli prvo i drugo mjesto na listi najelitnijih američkih univerziteta koju svake godine sastavlja ugledni časopis US News and World Report.

Lista se sastavlja na osnovi standardnih testova, na osnovi procjena stručnjaka, stopi diplomiranja i broja brucoša koji uspijevaju upisati drugu godinu. Brojevi časopisa sa novom listom rangiranih univerziteta uvijek su pravi bestseler i prvi se razgrabe na početku svake školske godine, podsjeća agencija DPA.

Dakle i ove godine, kao i prošle, Harvard (u Bostonu) i Princeton (u New Jerseyju) su dva prvoplasirana univerziteta, iako su najskuplja. Godišnja školarina premašuje 30.000 dolara, a troškovi smještaja u studentskom domu nisu uračunati u tu cijenu.

U Princetonu 94 posto brucoša je bilo među 10 posto najboljih učenika u srednjim školama, a u Harvardu je taj postotak 90 posto.

Treći među najboljima je Yale u mjestu New Haven u saveznoj državi Connecticut, a Univerzitet Philadelphia u saveznoj državi Pennsylvaniji je četvrti. Peto mjesto dijele Duke univerzitet, Institut za tehnologiju Massachusetts i Stanford univerzitet, ujedno jedine visokoobrazovne ustanove koje ne pripadaju takozvanoj Ivy league elitnih američkih univerziteta.

Državni univerzitet Kalifornije u Barkleyju je 21. među najboljima. Školarina na državnim univerzitetima je često dva puta manja nego na privatnim.