Svijet
23

Harun Čaušević oslobođen optužbi za terorizam u Australiji

Klix.ba
(Foto: EPA)
Bh. državljanin rođen u Australiji Harun Čaušević (18) oslobođen je optužbi za zločinačko udruživanje, pripremu ili planiranje terorističkog napada nakon što su tužioci povukli optužbu.

Federalna policija je tvrdila da je Čaušević planirao pregaziti i odsjeći glavu jednom od policajaca, te ukrasti od policijskog službenika pištolj s ciljem vršenja nasilnih djela.

Navodno, Čaušević je sa još četiri muškarca planirao napad na policiju na skupu u povodu Dana ANZAK-a u Melburnu.

Dan ANZAK je nacionalni dan sjećanja na borce koji su bili dio kontingenta Australije i Novog Zelanda koji su se borili u Galipolju u Turskoj za vrijeme Prvog svjetskog rata i koji se masovno obilježava u Australiji i Novom Zelandu svakog 25. aprila.

Čaušević se danas izjasnio krivim za posjedovanje oružja i to posjedovanje noževa i mačeva.

Sud je saslušao Čauševića i u vezi s historijom njegovih internet pretraživanja s obzirom na to da je na internetu tražio marke noževa i mačeva.

Rob Stary, Čauševićev advokat, kazao je da je njegov klijent bio zadržan u zatvoru gdje je bio izložen torturama zatvorenika.

Čaušević bi mogao biti osuđen na dvije godina zatvora zbog oružja uprkos tome što ga je sutkinja Jelena Popović odbila osuditi.

Sutkinja će odluku donijeti u novembru, a kako je danas kazala, kašnjenje u osuđivanju omogućit će Čauševiću da prođe program savjetovanja.