Svijet
0

Hartmann: Sliku o Haškom sudu nisam mogla sačuvati za sebe

FENA
Novinarka Florence Hartmann, autorica knjige "Mir i kazna: Tajni ratovi međunarodne politike i pravosuđa", napisala je knjigu ne kontaktirajući nikoga jer, kako je rekla na današnjoj konferenciji za novinare Zagrebu, "nije mogla za sebe zadržati sliku o Haaškome sudu koji je stekla sastavljajući složene kockice njegova djelovanja".

Ta je knjiga nastala na temelju činjenica u koje je Hartmann imala uvid kao glasnogovornica glavne tužiteljice Međunarodnoga suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije (ICTY) Carle del Ponte u razdoblju od 2000. do 2006.

Izvanrednu konferenciju za novinare organizirao je nakladnik hrvatskoga izdanja knjige - Profil International d.o.o. zbog, kako je rečeno, velikoga zanimanja medija za tu knjigu koja će u nazočnosti autorice biti predstavljena sutra u Kongresnoj dvorani Zagrebačkoga velesajma u 19 sati u sklopu 30. međunarodnog sajma knjiga Interliber.

Kolumnist "Jutarnjega lista" i moderator konferencije Ivan Zvonimir Čičak smatra da je knjiga Hartmannove doprinos ideji o osnivanju stalnoga suda za ratne zločine kao dijela Ujedinjenih naroda (UN).

Po njemu, knjigom "Mir i kazna" autorica želi promicati stajalište da je Haaški sud uvijek vodio bitku protiv politike.

Kako je objasnila Hartmann, knjiga sadrži činjenice ali i analize odnosa funkcioniranja politike i međunarodne pravde koncentrirane na ponašanje Francuske, Velike Britanije i SAD-a.

Kad je pak riječ o presudi tzv. vukovarskoj trojci samu Hartman čudi što nitko od novinara nije kontaktirao odvjetnika Miroslava Radića i smatra da bi novinari uopće

trebali puno više kontaktirati pravnike kako bi mogli prenijeti pravne činjenice koje se, među ostalim, odnose i na žalbeni postupka u slučaju presude za zločine u Vukovaru.

Na novinarsko pitanje kako ocjenjuje odnos nadležnih institucija hrvatske države prema Haaškom sudu, Hartmann je rekla da se radi o "političkoj računici" kojoj cilj nije pravda nego nastojanje da se što više optuženika procesuira pred hrvatskim pravosuđem.

Kao novinarka smatra pak da su hrvatski kolege pratili rad Haaškoga suda previše politizirano i površinski te da mediji, koji su prenosili činjenice, nisu ih mogli i posredovati javnosti tako da je, dodala je, hrvatska javnost ostala uskraćena za činjenice o radu Haaškoga suda. Jer, istaknula je, umjesto strasti, radije istina i točnost što su i riječi francuskoga filozofa i sociologa Raymonda Arona koje stoje na početku knjige koju je Hartmann posvetila žrtvama masovnih zločina.