U razgovoru za Sarajevo-x.com
0

Hartmann: Ne krijem se i na raspolaganju sam sudovima

Piše: J. Hadžiahmetović
Florence Hartmann
Florence Hartmann
Haški tribunal je izdao nalog za hapšenje Florence Hartmann, bivše glasnogovornice ove institucije kako bi bila upućena na izdržavanje kazne od sedam dana zatvora jer nije platila kaznu od 7.000 eura.

Florence Hartmann kažnjena je zbog nepoštivanja suda u slučaju koji Haški tribunal vodi protiv nje zbog objavljivanja dvije povjerljive odluke suda iz procesa protiv Slobodana Miloševića.

"Od Drugog svjetskog rata nijedan francuski novinar nije bio uhapšen. Za mene je nalog o hapšenju veoma neobičan. Tih 7.000 eura ja sam uplatila na račun u jednoj francuskoj banci odakle su ga oni mogli uzeti u svako vrijeme", kaže Hartmannova u razgovoru za Sarajevo-x.com.

Pošto do 25. oktobra nije platila novčanu kaznu, Žalbeno vijeće Tribunala uputilo je nalog za hapšenje vlastima Francuske, čija je državljanka.

"Postupak protiv mene vođen je na staljinistički način. Prekršena su mnoga moja prava i presuda je donesena unaprijed. Pravni instrumeti koji su mi bili na raspolaganju nisu doveli do sprečavanja daljnjeg kršenja mojih prava", dodaje Florence Hartmann.

Kaže kako ne postoji viši sud u Hagu niti bilo kakva sudska instanca koja može popraviti kršenja pravne procedure u njenom slučaju.

"Zbog toga sam novac stavila na banku odakle ga oni mogu uzeti. Ali, da bi to uradili prvo moraju tražiti dozvolu od Francuske. Legalnost procedure je u pitanju", kaže Florence i dodaje kako je u ovom slučaju prekršena Konvencija o ljudskim pravima.

"Svoj dosje predat ću specijalnom izvještaču za slobodu izražavnja UN-a. To sam htjela uraditi i prije naloga za hapšenje, ali ću to sada svakako uraditi. Specijalni izvještač će dati svoje mišljenje o ovom pitanju", dodaje bivša glasnogovornica Haškog tribunala.

Vrlo je bitno gledati ovo kao kršenje slobode izražvanja. Taj zločin zbog kojeg traže moje hapšenje ne postoji. Oni su ga kreirali u cilju osvete za moje kritike. Ne smije ostati na ovom jer će to biti instrument za kažnjavanje i cenzuru drugih novinara i posmatrača sudskih procesa širom svijeta", pojašnjava Hartmannova.

"Stojim na raspolaganju sudovima u bilo kojoj državi", dodala je na kraju te rekla kako se ne krije pred licem pravde.