Svijet
0

Hartmann kritikovala del Ponte zbog pisanja o navodnoj trgovini organima na Kosovu

FENA
Bivša glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte nema nijednog dokaza o eventualnoj trgovini organima srbijanskih zatvorenika, izjavila je u srijedu njena bivša glasnogovornica Florence Hartmann.

U knjizi objavljenoj ovoga mjeseca u Italiji Del Ponte govori da su čelnici kosovskih Albanaca, među kojima i aktuelni premijer Hashim Thaqi, zaglibili u trgovini organima oko 300 srbijanskih zatvorenika u ljeto 1999. godine.

Del Ponte, koja otkriva da je 2003. istraživala te optužbe, precizira da je zbog nedostatka dokaza istraga ostala mrtvo slovo na papiru, prenosi AFP.

U tribini objavljenoj u srijedu u švicarskom dnevnom listu "Le Temps" Florence Hartmann je ocijenila da je "neodgovorno" i "nedostojno" predstavljati "pouzdanim činjenicama ono što je ustvari bilo nemoguće dokazati".

Glasine o trgovini organima pratile su često sukobe, ali su se one rijetko kada pokazale provjerenima, ocijenila je bivša glasnogovornica.

Rad Carle del Ponte sastojao se upravo u "traženju istine, bez obzira na prepreke, kako bi se pobijedila osporavanja i manipulacije. Danas nas ona gura u najmračnije vrijeme propagande", optužila je Florence Hartmann.

Nakon otkrića Carle del Ponte, Srbija je objavila da će zatražiti od međunarodne pravde da istraži dosje o navodnoj trgovini organima.