ICTY
0

Hartmann bi se trebala izjasniti o krivici 14. novembra

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivša glasnogovornica Haškog suda Florence Hartmann, optužena za nepoštovanje Suda, trebala bi se izjasniti o krivici 14. novembra nakon što je to odbila učiniti na izjašnjavanju održanom ovog ponedjeljka, objavio je Haški sud.

Hartmann se tereti u dvije tačke optužnice za nepoštovanje suda zbog objave podataka iz tajnih odluka Žalbenog vijeća Haškog suda u predmetu "Milošević". Ona je, prema optužnici, tajne podatke objavila u septembru prošle godine u svojoj knjizi "Mir i kazna" i u članku "Prikriveni ključni dokazi o genocidu" koji je u januaru 2008. objavio Bosanski institut.

Haški sud je 1. februara 2008. pokrenuo istragu kako bi utvrdio je li Hartmann otkrila tajne podatke. Ta je istraga pokazala da postoji osnova za njezin kazneni progon i posebno uspostavljeno sudsko vijeće Haškog suda 27. augusta ove godine optužilo ju je, zakazavši njezino izjašnjavanje o krivnji za 15. septembar.

Prvo pojavljivanje Hartmann na njezin je zahtjev, međutim, odgođeno je za 13. oktobar zbog njezinih profesionalnih obveza prema OSCE-u, međutim i rasprava 13. oktobra odgođena je, ali na zahtjev suda i pomaknuta za dvije sedmice, odnosno za 27. oktobar.

Na tome ročištu njezin odvjetnik William Bourdon objasnio je da se Hartmann odbija izjasniti o krivnji zbog toga što ne zna hoće li je Bourdon i ubuduće moći zastupati zbog njezinih finansijskih mogućnosti.

Na snazi je, naime, privremena odluka kojom Haški sud finansira njezinu odbranu do dovršetka procjene njezina imovnog stanja o kojoj ovisi hoće li joj ICTY naložiti da sama snosi troškove odbrane.

Pravila Haškog suda, inače, predviđaju kaznu do sedam godina zatvora i/ili novčanu kaznu do 100.000 eura za nepoštovanje suda.

Suđenje Hartmannovoj, prema procjeni ICTY-a, neće moći početi prije januara 2009., osim u slučaju da se ona izjasni krivom, kada će biti održana samo rasprava o izricanju kazne.