Svijet
0

Haradin Bala prebačen u Francusku na odsluženje kazne

FENA
Haradin Bala prebačen je u srijedu u Francusku na odsluženje kazne od trinaest godina zatvora na koju je osuđen za zločine koje je Oslobodilačka vojska Kosova počinila nad civilima Srbima i kosovskim Albancima u zatočeničkom logoru Lapušnik od maja do jula 1998. godine, saopćeno je iz ICTY-a.

Bala je bio stražar u logoru i lično je učestvovao u provođenju i održavanju nečovječnih uvjeta zatočeništva, pomaganju u mučenju jednog zatočenika i ubistvu devet zatočenih.

Osuđen je na trinaest godina zatvora 30. novembra 2005. godine za mučenje, okrutno postupanje i ubistvo. Dvojica suoptuženih - Fatmir Limaj i Isak Musliu, oslobođeni su svih optužbi. Žalbeno vijeće je 27. septembra 2007. potvrdilo presudu Pretresnog vijeća i potvrdilo kaznu na koju je Bala osuđen.

Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 osobe za teške povrede međunarodnog humanitarnog prava počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine. Postupci u predmetima protiv 113 lica su okončani, podsjetio je ICTY.