Štampa
0

Hapšenje osumnjičenih u Pakistanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pakistan je odgovorio na pritisak Sjedinjenih Država i Indije da uđe u trag izvršiteljima nedavnoga terorističkog napada u Mumbaiju hapseći jednoga od osumnjičenih vođa grupe koje je izvršila taj napad i još sedam ekstremista, piše u utorak Financial Times.

Vlada u Islamabadu na taj način je prvi put posredno priznala da su napadi u Indiji pokrenuti s njezine teritorije. Sada se, međutim, otvara drugi problem - ekstradicija uhapšenih osoba.

Indijski dužnosnici su pozvali na njihovo izručenje, no Pakistan tvrdi da bi odluka nove civilne vlade da izruči pakistanske građane naišla na snažan otpor. Ta odluka, piše u Financial Timesu, u krajnjoj liniji bit će političke prirode, izjavio je jedan pakistanski dužnosnik.

The Independent u uredničkom komentaru upozorava da se Indija mora uzdržati od jednostrane vojne akcije protiv svog susjeda jer bi to išlo naruku teroristima koji su napadima u Mumbaiju željeli zaustaviti poboljšavanje odnosa između dvije zemlje.

U pitanju je budućnost dviju demokratskih vlada pritisnutih velikim problemima, od kojih nijedna nije sigurna na vlasti.

Obje vlade su istovremeno izložene pritisku ekstremnih nacionalističkih elemenata, pa postoji opasnost da između tih dviju nuklearnih sila izbije otvoreno neprijateljstvo.

Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama primoran je razbijati glavu s ekonomskim problemima u svojoj zemlji, i to prije preuzimanja dužnosti, no, kako navodi uvodničar Independenta, može biti sretan što se još ne mora izjašnjavati o sve većoj napetosti između Indije i Pakistana.