Hillary Clinton
0

"Hapšenje Gbagboa je snažan signal diktatorima"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Hapšenje dosadašnjeg predsjednika Obale Slonovače Laurenta Gbagboa snažan je signal diktatorima u svijetu da ne mogu ignorirati volju svoga naroda, izjavila je u ponedjeljak američka državna tajnica Hillary Clinton.

"Oni ne mogu zanemariti glas vlastitog naroda na slobodnim i pravednim izborima, a za one koji odbijaju da odu s vlasti postoje posljedice", navela je Clinton u saopćenju za medije.

Ona je pohvalila "vladu i narod Francuske i druge članove međunarodne zajednice koji su marljivo radili kako bi garantirali sigurnost naroda Obale Slonovače tokom krize", javio je AFP.

Clinton je, pored toga, pozvala stanovnike ove zapadnoafričke zemlje da ostanu mirni i doprinesu izgradnji mirne budućnosti svoje zemlje, ističući da će Washington sarađivati s međunarodno priznatim predsjednikom Alassanom Ouattarom "u provođenju njegovog plana pomirenja, privrednog razvoja i oporavka".

Ranije danas Gbagbo se predao Ouattarinim snagama i odveden je, zajedno sa suprugom i sinom, u privremeno Ouattarino sjedište u Abidjanu.

Gbagbo se na vlasti nalazio od 2000. godine i odbijao je predati vlast i priznati poraz na predsjedničkim izborima održanim u novembru prošle godine.