Njemačka
0

Hapšenja zbog pokretanja neonacističke radiostanice

Sarajevo-x.com
Njemačka policija je uhapsila dvadeset troje ljudi koji su osumnjičeni da su pokrenuli ilegalnu neonacističku radiostanicu putem interneta, javlja BBC.

U akciji hapšenja je učestvovalo 270 policajaca u više od dvadeset racija u deset njemačkih gradova.

Widerstands Radio (Radio otpora) emituje muziku i širi neonacističku ideologiju, što je u Njemačkoj zakonom zabranjeno.

Tužitelji su podigli optužnice za formiranje kriminalne organizacije čiji je cilj podsticanje rasne mržnje.

Iz policije je saopćeno da postoje sumnje da je grupa dvadesetogodišnjaka i tridesetogodišnjaga direktno emitovala sadržaje na radiostanici ili da je pomagala u organizaciji emitovanja. Radiostanica je radila tokom 24 sata, a koristila se serverom u SAD-u. Korisnici su se registrovali sa lažnim imenima i e-mail adresama.

"Ova hapšenja su snažna poruka drugim ljudima koji su pokrenuli ili namjeravaju pokrenuti radiostanicu za emitovanje ekstremno desničarskih i ksenofobičnih pjesama i ostalih sadržaja. Svi će biti pronađeni i uhapšeni", rekao je šef Njemačke savezne kriminalne policije (BKA) Joerg Ziercke.

Prema njegovim riječima, evidentan je porast broja grupa koje pomoću muzike regrutuju nove članove.

Iz BKA je prošlog mjeseca saopćeno da se u posljednjih deset godina broj potencijalno nasilnih neonacista udvostručio i sada iznosi 9.000 ljudi.

BBC-ijev dopisnik iz Berlina Stephen Evans je rekao da su hapšenja uslijedila nakon intenzivnih rasprava o imigraciji, posebno iz muslimanskih zemalja.