Njemačka
0

Hapšenja zbog odavanja državnih tajni na Kosovu

FENA
Njemačka policija uhapsila je u Stuttgartu po jednog njemačkoga i makedonskog državljanina pod sumnjom da su odavali, odnosno pribavljali državne tajne o djelatnosti SR Njemačke na Kosovu, saopćilo je u četvrtak državno odvjetništvo u Karlsruheu.

"Anton Robert K. osumnjičen je da je kao zaposlenik njemačkog ureda za vezu u Prištini svom prevoditelju Muratu A. davao važne podatke pod oznakom državne tajne iako je znao da je Murat A. povezan s podzemljem u regiji kao i s drugim tajnim službama", navedeno je u saopćenju državnog odvjetništva pri višem sudu u Karsruheu.

Po saznanjima njemačkih vlasti, Murat A., koji je zajedno s Antonom Robertom K. uhapšen još u utorak na području Stuttgarta, povjerljive je podatke već proslijedio stranim tajnim službama te predstavnicima organiziranog zločina na Kosovu i u Makedoniji.

Uhapšenicima je u srijedu istražni sudac odredio pritvor. Riječ je o najnovijem skandalu povezanom s radom njemačkih tajnih službi na Kosovu.

Kosovska policija je u novembru prošle godine uhapsila i, nakon intervencije iz Berlina, pustila na slobodu tri djelatnika njemačke tajne službe, koje su lokalne vlasti optužile da su sudjelovali u napadu na ured Evropske unije u Prištini.