Bjelorusija
7

Hapšenja zbog incidenta s plišanim medvjedima

Klix.ba
Prema oficijelnoj izjavi Državnog ureda za sigurnost KGB, dva državljana Bjelorusije su optužena zbog povezanosti sa događajem u kojem je mali švedski avion ušao u zračni prostor Bjelorusije i izbacio stotine plišanih medvjeda.

Iza događaja, koji je doveo do toga da predsjednik Bjelorusije Alexander Lukashenko otpusti šefa zračne odbrane i šefa granične kontrole, te koji je izazvao diplomatski skandal u kojem je ambasador Švedske izbačen iz zemlje, stoji jedna švedska kompanija za odnose s javnošću, prenosi Reuters.

U izjavi na oficijelnoj internet stranici bjeloruskog KGB-a stoji da su Anton Suryapin i Sergei Basharimov pritvoreni zbog sumnji o umiješanosti u ilegalno prelijetanje švedskog aviona kroz zračni prostor Bjelorusije te da će biti optuženi.

Suryapin je identifikovan kao bloger koji je uhapšen nakon što su fotografije medvjedića procurile na internetu. Basharimov je poduzetnik koji je iznajmio stan za Studio Total, švedsku kompaniju za odnose s javnošću, koja stoji iza svega.

KGB je zamolio državljane Švedske, koji su na bilo koji način povezani sa ovim događajem, da otputuju u Bjelorusiju kako bi pomogli da istraga bude što objektivnija.

Incident predstavlja poniženje za Lukashenka, kojeg mnogi smatraju tvrdolinijašem. Izbacivanje švedskog ambasadora iz zemlje je pogoršalo ionako loše veze sa Evropskom unijom i još više izoliralo Bjelorusiju na svjetskoj sceni.

Iz švedskog aviona je izbačeno blizu 800 plišanih medvjedića iznad grada Ivenetsa u blizini Minska, na kojima su ispisane poruke u kojima se od Bjelorusa traži da pokažu veće poštovanje prema ljudskim pravima.