Svijet
1

Haos u Tajlandu: Vođi demonstranata pucali u glavu, 11 povrijeđenih

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Vođa demonstranata Sutin Taratin ubijen je pucnjem u glavu, a 11 osoba je povrijeđeno u sukobima koji su izbili na jugoistoku Bangkoka kad su demonstranti blokirali birališta na kojima se održava glasanje za prijevremene parlamentrane izbore koji trebaju biti održani 2. februara.

Iako je u glavnom gradu Tajlanda Bangkoku nekoliko biračkih mijesta zatvoreno zbog demonstranata koji pokušavaju blokirati birališta, širom zemlje u toku je glasanje. 

Opozicijski lideri brane se tvrdnjom da su grupe koji su bile prouzrokovale zatvaranje nekoliko biračkih mjesta "radile na svoju ruku", te da opozicija protestuje protiv izbora sjedenjem ispred biračkih mjesta.  

U Tajlandu postoji oko 49 miliona registrovanih birača, zbog čega je 2,16 miliona građana apliciralo da glasaju ranije od datuma izbora. 

Tajland je, nakon Indonezije, druga najjača ekonomska sila Jugoistočne Azije, a tamošnja opozicija predvodi masovne proteste sa zahtjevom da premijerka Yingluck Shinawatra odstupi sa vlasti i da napusti zemlju, a optužuju je da je samo produžena ruka politike njenog brata i 2006. godine vojnim udarom svrgnutog Taksina Shinawatre.

S ciljem rješavanja političke krize u zemlji, premijerka Shinawatra donijela je odluku o raspuštanju parlamenta i raspisivanju prijevremenih izbora za 2. februar. Opozicija nije zadovoljna ovim odlukama i zahtijeva sklanjanje porodice Shinawatra sa političkog poligona u zemlji.