Svijet
1

Haos u Srednjoafričkoj Republici, UN traži pokretanje mirovne akcije

Anadolija
Zamjenik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) Jan Eliasson izjavio je da je potrebno pokrenuti mirovnu operaciju u Srednjoafričkoj Republici gdje vlada stanje haosa.

On je izvjestio Vijeće sigurnosti UN-a o stanju u Srednjoafričkoj Republici, jednoj od najsiromašnijih zemalja u svijetu, naglasivši potrebu hitnog djelovanja međunarodne zajednice u toj zemlji.

Istakao je da bi međunarodna zajednica trebala da u bliskoj saradnji sa Afričkom unijom pokrene mirovnu operaciju u toj afričkoj zemlji kako bi doprinijela njenoj stabilizaciji i izgradnji mira.

Inače, u Srednjoafričkoj Republici već nekoliko mjeseci traje duboka politička kriza sa čestim sukobima između muslimana i kršćana, ali i vrlo rasprostranjenim seksualnim nasiljem, iznudama, ilegalnim hapšenjima, mučenjima i vansudskim smaknućima.

“Srednjoafrička Republika je postala utočište za mnoge naoružane skupine. Ako se ne pronađe rješenje, haos u toj zemlji mogao bi se preliti u susjedne zemlje, ali i produbiti etničke i vjerske sukobe”, rekao je on.

Zbog sukoba u zemlji trećina od 4,6 miliona stanovnika je morala napustiti svoje domove.