Svijet
291

Haos u Istanbulu: Policija vodenim topovima rastjeruje demonstrante, saobraćaj blokiran

Tanjug/Anadolija
(Foto: Anadolija)
Turska policija danas je suzavcima i vodenim topovima rastjerivala demonstrante koji su izašli na ulice povodom Međunarodnog praznika rada, uprkos zabrani okupljanja.

Demonstranti su pokušali da prođu do centralnog trga Taksim, simbola antivladinih protesta prošle godine i tradicionalnog mjesta radničkih protesta, prenijela je agencija AFP.

Nakon izdavanja posljednjeg upozorenja, policija, opremljena vodenim topovima, krenula je na stotine demonstranata u distriktu Bešiktaš, koji su pokušali da razbiju barikade postavljene da bi onemogućile prolaz do Taksima.

Jedinice turske specijalne policije osiguravale su proteste, a demonstranti su na kordon policije bacali kamenje, Molotovljeve koktele, pirotehnička sredstva i druge predmete.

Policija je na napade odgovorila suzavcima, a incident je eskalirao kada je Molotovljevim koktelom zapaljeno oklopno policijsko vozilo.

Požar na vozilu je brzo ugašen, a policija je demonstrante rastjerala po okolnim ulicama.

Demonstranti su negodovali i zbog prisustva novinarskih i reporterskih ekipa, koji su također bili mete njihovog kamenovanja.

Oko 40.000 policajaca, na desetine vodenih topova i oklopnih vozila raspoređeno je u Istanbulu, a više od polovine tog broja nalazi se u centru na ulicama i avenijama oko trga Taksim.

Sindikalnoj konfederaciji TURK-IS bio je dozvoljen pristup na trg kako bi predstavnici položili vijence u znak sjećanja na 34 poginule osobe tokom protesta 1. maja 1977. godine, ali su nepoznate osobe ispalile hice u vazduh, što je izazvalo paniku.

Sindikalna unija organizovala je protest u Istanbulu na praznik rada ali na azijskoj strani, na trgu Kadikoj.

Javni saobraćaj je paralizovan u Istanbulu, u kojem živi više od 13 miliona ljudi, zbog blokade puteva, otkazan je prijevoz trajektima i zatvorene su metro stanice.

Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan upozorio je demonstrante prošle sedmice da "odustanu od nade" da će se okupiti na Taksimu, međutim aktivisti i sindikalci su ignorisali zabranu.

Gradonačelnik Istanbula Husein Avni Mutlu saopštio je u sredu da je zabrana zasnovana na obavještajnim izveštajima koji ukazuju da "ilegalne terorističke grupe" planiraju da izazovu nerede na Taksimu.