Svijet
108

Haos u Atini: Hiljade bijesnih Grka sukobilo se s policijom, gore automobili i radnje

Klix.ba
(Foto: Twitter)
Blizu 12.500 Grka izašlo je na ulice Atine kako bi protestovali protiv usvajanja reformi u Parlamentu koje su potrebne kako bi Grčka dobila pomoć od EU i spasila se od propasti.

Mirni protesti pretvorili su se u nerede, a demonstranti su se sukobili s policijom na Sintagma trgu. Prema izvještajima novinara, policija je koristila suzavac kako bi rastjerala demonstrante koji su bacali na njih molotovljeve koktele i kamenje.

Demonstranti nose transparente "Otkažite pomoć", "Ne politici EU-a, ECB-a i MMF-a".

Istraživanje javnog mišljenja čiji su rezultati objavljeni danas pokazalo je da više od 70 posto stanovnika Grčke želi da parlament odobri pomoć. No, oni koji je ne žele izašli su na ulice još jutros.

Zastupnici će večeras glasati o mjerama koje su ključne za deblokiranje pomoći koju Grčka treba kako bi se održala, no mnogi ih teško prihvaćaju u zemlji u kojoj je nezaposlenost porasla iznad 25 posto, a ekonomija potonula za četvrtinu tokom dva prethodna reformska paketa štednje u zamjenu za finansijsku pomoć. Glasanje bi trebalo biti oko ponoći, iako je prema ranijim najavama bilo rečeno da će biti odgođeno za sutra ujutro.

Demonstranti su ogorčeni jer se, kako kažu, volja građana ne poštuje. Smatraju da je to što su rekli "ne" na referendumu dovoljno.

Grčki premijer Alexis Tsipras kazao je sinoć da ne vjeruje u mjere spasa koje su ponudili lideri eurozone, ali da će ih implementirati. Također, rekao je da neće podnijeti ostavku i da preuzima odgovornost za sve što se događa od trenutka potpisivanja dokumenta kojim pristaje na reforme.

Bijesni Grci počeli su paliti radnje i automobile i sve vrijeme uzvikuju "Ne".