Nakon odlaska predsjednika
0

Haos na ulicama Tunisa, pljačkaši haraju i pale

FENA
Foto: AP
(Foto: Reuters)
Nakon što je predsjednik Ben Ali napustio zemlju i proglasio vanredno stanje, na ulicama Tunisa vlada haos.

Iako je tuniški premijer Mohamed Ganuši privremeno preuzeo predsjedničku dužnost, a vojska zauzela nadzor nad aerodromom i drugim važnim kontrolnim tačkama, situacija u Tunisu daleko je od mirne. Ulicama glavnog grada Tunisa vladaju pljačkaške grupe koje iskorištavaju sigurnosni vakuum koji je nastao u ovoj državi.

Pljačkaši su najviše aktivni u rezidencijalnim dijelovima Tunisa. Stanovnici policiji cijelo vrijeme prijavljuju napade na imovinu i ljude, a pljačkaši se ne libe ni od postavljanja požara na zgradama. Sve to čine bez prisutnosti policije, javlja Al Jazzera.

Vojska je uspostavila nekoliko posebnih linija za građane kako bi prijavili pljačke, ali ne stigne na sve intervencije. U gradu Dendenu, 17 kilometara udaljenom od tuniškog glavnog grada, vojnici su spuštani helikopterima na ulice kako bi pokušali uspostaviti red u tom glavnom gradu.

U siromašnim, radničkim predgrađima Tunisa, građani su se sami okupili kako bi spriječili pljačkaše. Novinari tako javljaju da se na stotine stanovnika okupilo na ulicama te naoružani metalnim šipkama i noževima pokušavaju odbiti pljačkaše od svojih domova.

"Naš je cilj sada situaciju normalizirati, odnosno vratiti sigurnost na ulicama. Bande trenutno pljačkaju i šire haos po cijeloj državi. Policija i vojska pomažu smiriti situaciju, a apeliram na arapske zemlje da pomognu smiriti situaciju u Tunisu", izjavio je premijer Ganuši u intervjuu za Al Jazeeru.

Inače, predsjednik Tunisa Zine Al Abidine Ben Ali, čiju su ostavku tražili demonstranti, s porodicom je doputovao u Saudijsku Arabiju. Službeni Rijad izrazio je dobrodošlicu njemu i njegovoj porodici koji su u petak otputovali iz Tunisa gdje raste broj mrtvih, službene vlasti objavile su kako su poginule 23 osobe, a nevladine organizacije strahuju kako bi broj mogao biti najmanje tri puta veći, prenosi ABC Online.