Svijet
0

Hamnei: Iran nije zainteresiran za nuklearno oružje

FENA
Ali Hamnei
Ali Hamnei
Iran nije zainteresiran za nuklearno oružje, ali će nastaviti da radi na miroljubivom programu razvoja nuklearne energije, poručio je u četvrtak šefovima država Pokreta nesvrstanih iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei.

Iran, koji je domaćin samita 120-članog Pokreta nesvrstanih (NAM), nada se da će taj visoki skup dokazati da su zapadni napori da ga izolira i ekonomski kazni zbog njegovog spornog nuklearnog programa propali.

"Naš moto je nuklearna energija za sviju, a nuklearno oružje ni za koga", poruičio je Hamnei okupljenim šefovima država.

Neslaganje oko Sirije ubrzo je, međutim, uzburkalo samit kada je egipatski predsjednik Muhamed Mursi zatražio od država članica da podrže Sirijce koji pokušavaju svrgnuti predsjednika Bašara el-Asada, čiji je najveći regionalni saveznik Iran.

"Naša solidarnost s borbom sirijskog naroda protiv represivnog režima koji je izgubio svaki legitimitet moralna je dužnost i strateška nužnost", izjavio je Mursi, što je dovelo do protestnog napuštanja sale od sirijske delegacije, javila je panarapska TV mreža El-Džezira.

Nije bilo odmah jasno da li su se Sirijci vratili u salu nakon Mursijevog govora.

Mursijeva posjeta Teheranu prva je posjeta jednog egipatskog čelnika toj zemlji od islamske revolucije iz 1979. godine, ali je njegov beskompromisni govor ukazao na to da neće biti brzog pomirenja između dvije zemlje nakon tri decenije animoziteta.

Diplomatski odnosi između Kaira i Teherana prekinuti su odmah nakon iranske revolucije zbog egipatske podrške svrgnutom šahu i njegovog mirovnog sporazuma s Izraelom.

Očekuje se da završna deklaracija samita NAM-a izrazi duboku zabrinutost zbog nasilja u Siriji i podršku naporima posrednika UN-a i Arapske lige Lahdara Brahimija na mirnom rješenju krize, izjavio je Reutersu delegat na samitu.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, koji prisustvuje samitu u Teheranu, u srijedu navečer je zatražio od Hamneija da poduzme konkretne korake na dokazivanju tvrdnje da je iranski nuklearni program miroljubiv.

Zapad sumnja da Iran nastoji proizvesti nuklearno oružje, što Teheran negira.

U svom govoru, Hamnei je kritikovao Vijeće sigurnosti UN-a kao "nelogičan, nepravedan i nefunkcionalan relikt prošlosti koji koriste Sjedinjene Države da nameću siledžijske manire svijetu".

"Oni (Amerikanci) pričaju o ljudskim pravima kada misle da je to u zapadnom interesu. Oni pričaju o demokratiji kada vrše vojne intervencije po drugim zemljama", izjavio je Hamnei.