Svijet
0

Hamnei: Iran ne nastoji doći do nuklearnog oružja

FENA
Ali Hamnei
Ali Hamnei
Iran ne nastoji doći u posjed nuklearnog oružja, izjavio je u srijedu iranski vrhunski vođa ajatolah Ali Hamnei, ističući da Iran želi okončati prevlast utemeljenu na takvom oružju koje posjeduju velike sile.

"Iran ne nastoji doći u posjed nuklearnog oružja. Želimo da se ukine prevlast (u svijetu) utemeljena na nuklearnom oružju koje posjeduju velike sile", rekao je Hamnei.

Naglasio je da je nuklearna energija direktno vezana uz iranske nacionalne interese, a Teheran godinama ponavlja da razvija nuklearni program u isključivo civilne, mirnodopske svrhe.

Ajatolah Hamnei je u svom govoru osudio ubistvo iranskih nuklearnih naučnika i pritisak zapadnih zemalja, ocijenivši da se radi o "znaku slabosti naših neprijatelja".

Hamnei se o pitanju iranskog nuklearnog programa očitovao dan nakon što je misija delegacije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Teheranu završila neuspjehom.

Vođa delegacije IAEA-e u Iranu Herman Nackaerts izjavio je u srijedu novinarima po povratku u Beč da delegaciji nije bio dozvoljen pristup vojnom postrojenju u Paršinu te da dvodnevna posjeta nije urodio dogovorom s Teheranom oko nastavka pregovora o spornom nuklearnom programu.

IAEA za sada ne navodi kako će odgovoriti na taj neuspjeh o kojem će raspravljati na sjednici vijeća guvernera 5. marta, al naglašava svoje "razočaranje" ponašanjem Teherana, prenijela je Hina.

Dvodnevna posjeta visoke delegacije IAEA-e Teheranu 20. i 21. februara bio je ocijenjen misijom "posljednje prilike" za Iran. Ishod ove posjete delegacije IAEA-e vjerovatno će povisiti ionako znatne napetosti između Irana i zapadnih sila, koje su u posljednje vrijeme pojačale sankcije protiv iranskog režima, a Izrael i SAD nisu isključili mogućnost upotrebe sile ako sankcije ne zaustave Iran u proizvodnji atomske bombe.