Svijet
2

Hammond: Nikada nećemo priznati rusku aneksiju Krima

Anadolija
Philip Hammond
Philip Hammond
Šef britanske diplomacije Philip Hammond najoštrije je osudio Rusiju zbog aneksije Krima, koju ocjenjuje grubim kršenjem međunarodnog prava, te je pozvao da se taj poluotok ponovo vrati u sastav Ukrajine.

U obraćanju medijima povodom druge godišnjice od ruske aneksije Krima, britanski ministar vanjskih poslova Hammond je istakao da je ruski predsjednik Vladimir Putin prije dvije godine potpisao dokument kojim je Krim spojio sa Rusijom i time prekršio međunarodne norme, u čemu Rusija i dalje istrajava.

Hammond tvrdi da je ruska aneksija Krima izvedena pod plaštom ilegalnog i nepravomoćnog referenduma koji je održan na tom poluotoku, a da je taj proces poslužio samo kao paravan za "svojatanje“ tuđe teritorije.

"Svojatanjem ukrajinske teritorije na Krimu, Rusija je izazvala destabilizaciju na istoku Ukrajine i grubim kršenjem teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Ukrajine ugrozila cijeli međunarodni poredak. To je neprihvatljiv čin i zbog toga ćemo zadržati odlučni stav i sankcije prema Rusiji. Naš stav je jasan, nikada nećemo priznati rusku aneksiju Krima“, zaključio je Hammond.

Proruske snage na Krimu su sredinom marta 2014. godine održale referendum na kojem je izglasano pripajanje tog ukrajinskog poluotoka Rusiji. Referendum nije priznala Generalna skupština Ujedinjenih naroda.