Svijet
0

Hamenei traži suđenje za ratne zločine izraelskim liderima

FENA
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei zatražio je u srijedu da se održi suđenje za ratne zločine protiv izraelskih lidera koji su naredili vojne operacije u pojasu Gaze u decembru i januaru.

"Prvi korak je ukidanje imuniteta zločinačkom režimu (Izraelu) i održavanje suđenja za ratne zločine protiv njegovih lidera zbog zločina i maskara u Gazi", izjavio je ajatolah na ceremoniji otvaranja konferencije o Palestini, javila je DPA.

Zahtjev iranskog lidera također je poslalo iransko ministarstvo vanjskih poslova u zvaničnom pismu Ujedinjenim nacijama.

"Ako agresora osudi međunarodni sud, onda će put za nove agresije biti blokiran", izjavio je Hamenei, koji u skladu s ustavom ima zadnju riječ u svim državnim pitanjima.

Ured iranskog državnog tužioca saopćio je u ovoj sedmici da je zatražio od Interpola izdavanje potjernica za 34 vodeća izraelska politička zvaničnika i 114 vojnih zapovjednika, uključujući odlazećeg premijera Ehuda Olmerta, ministricu vanjskih poslova Tzipi Livni i ministra odbrane Ehuda Baraka, pod optužbama za ratne zločine u pojasu Gaze.

Interpol je negirao da je primio bilo kakav zahtjev te vrste od Irana ili od bilo koje od svojih 187 država članica.

Dvodnevnoj konferenciji u Teheranu prisustvuju zvaničnici iz islamskih i neislamskih zemalja i ima za cilj pomoći Palestincima u ratom razorenom pojasu Gaze a održava se nekoliko dana nakon velike donatorske konferencije u Egiptu za pojas Gaze.

Teheran je označio egipatsku konferenciju kao "licemjernu" jer su na njoj učestvovale zemlje koje podržavaju "zločine cionističkog režima" i održana je u zemlji (Egiptu) "koja čak nije ni otvorila svoje granice za narod Gaze".

Iranski lider također je kritikovao i UN zbog šutnje prema napadima na Gazu i neke arapske države što nisu podržale Palestince tokom sukoba u decembru i januaru u Gazi.

"Neki kažu da je palestinsko pitanje isključivo arapsko pitanje, ali ako neke arapske zemlje ne pomažu stanovništvu Gaze, pa čak i sarađuju s neprijateljem (Izraelom), onda ni arapski ne nearapski muslimani (poput Irana) ne mogu prihvatiti takav pristup", izjavio je Hamenei, ne spominjući poimenice nijednu državu.

"Jedini put rješenja palestinskog problema je nastavak otpora (protiv Izraela)", dodao je ajatolah.

Hamenei je također ponovio iransko odbacivanje izraelskog suvereniteta i podršku vladajućoj islamskoj militantnoj grupi u pojasu Gaze, Hamasu.

"Zapad bi trebao prihvatiti diplomatske norme i priznati izborne rezultate u Palestini i u korist Palestine. Ne možemo odbaciti demokratiju jednostavno zato što nam rezultati ne odgovaraju", izjavio je iranski lider.

On je također odbacio argumentaciju da je Izrael u međuvremenu postao geopolitička činjenica i izjavio je da su se brojne zemlje u bivšem Sovjetskom savezu i na Balkanu "vratile svojim nacionalnim korijenima".