Svijet
0

"Hamasu treba učiniti ono što je SAD napravio u Japanu"

FENA
Jedan izraelski ultranacionalistički poslanik ocijenio je u utorak da Izrael treba da se bori s Hamasom u pojasu Gaze kao što su se Sjedinjene Države borile u Japanu tokom Drugog svjetskog rata, aludirajući očito na upotrebu atomske bombe.

"Moramo nastaviti da se borimo s Hamasom kao što su se Sjedinjene Države borile protiv Japanaca u Drugom svjetskom ratu", rekao je poslanik i bivši ministar Avigdor Lieberman, u svom obraćanju na Univerzitetu Bar Ilan blizu Tel Aviva.

"Osvajanje Japana tada nije bilo neophodno", naglasio je Lieberman, šef stranke krajnje desnice Israel Beitenu, čije su riječi objavljene na internetskoj stranici dnevnoga lista Jerusalem Post.

SAD je okončao sukob s Japanom bacivši atomske bombe na gradove Hirošima i Nagasaki.

Palestinski poslanik i bivši ministar Mustafa Barghuthi oštro je osudio riječi izraelskog poslanika, nazvavši ga "ekstremnim oratorom".

"Izjave izraelskih političara su nesrazmjerne kao i krvave akcije protiv naroda Gaze", dodao je on.

"SAD je 1945. bacila dvije atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki , izazivajući jednu od najvećih tragedija u historiji čovječanstva, što je svijet osudio u nekoiliko navrata", rekao je palestinski poslanik.

Lokalne radio stanice u Gazi i informativna internet stranica preuzele su riječi Liebermana, tvrdeći da je on pozivao na bacanje nuklearne bombe na Gazu.