Svijet
0

Hamasovo zauzimanje Gaze neuspjeh Bushove administracije

FENA
Hamasovo zauzimanje Pojasa Gaze odraz je neuspjeha bliskoistočne politike administracije predsjednika Georgea W. Busha, ocjenjuje u petak američka štampa.

Preuzimanje pojasa Gaze od militantne skupine Hamas kojoj je cilj eliminacija Izraela, pokazuje koliko se vizija predsjednika Busha o državi Izrael i državi Palestini koje žive u miru nije uspjela realizirati, dijelom zbog akcija koje je poduzela administracija, piše The Washington Post.

SAD su zagovarale povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze kao prvi korak prema miru i potom vršili pritisak na Izraelce i Palestince da zakažu zakonodavne izbore, na kojima je neočekivano pobijedio Hamas. Sada Hamas ima neupitnu vlast u Gazi, ističe Post.

Nakon reizbora 2004. Bush je najavio kako će iskoristit svoj "politički kapital" da bi pomogao stvaranju palestinske države do kraja svog drugog mandata, podsjeća list, dodajući kako je u završnih 18 mjeseci svog predsjedništva suočen s uzdrmanim palestinskim vlastima, radikalnom islamskom državom na granicama Izraela i sve slabijim izgledima da se okrene plima protiv Hamasa i stvori funkcionalna palestinska država.

"Vizija dvije države je mrtva", ocijenio je Edward Abington bivši dužnosnik State Departmenta i nekadašnji savjetnik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

Abbas, čija dugotrajna neodlučnost iritira američke dužnosnike, u četvrtak je raspustio palestinsku vladu kao odgovor na Hamasovo preuzimanje Gaze. Američki dužnosnici su signalizirali da će sada hitro uvjeriti članice bliskoistočnog Kvarteta da ukinu ograničenje palestinskog vladi i omoguće usmjeravanje pomoći izvanrednoj vladi koju će Abbas voditi na Zapadnoj obali.

"Nema više vlade pod Hamasovim vodstvom. Nestala je", kazao je neimenovani dužnosnik administracije za WP, navodeći kako se SAD još moraju konzultirati s Kvartetom, te kako će se humanitarna pomoć Gazi nastaviti, ali da je raspuštanje palestinske vlade jedinstveni trenutak koji će omogućiti SAD-u i saveznicima da stvore "novi model angažiranja".

The New York Times navodi dužnosnike administracije koji su u četvrtak kazali kako su raspravljali o tome da se treba pomiriti s Hamasovim preuzimanjem Gaze i umjesto toga pomoći pokretu Fatah, predsjednika Abbasa, da zadrži uporišta na Zapadnoj obali.

SAD su tiho ohrabrili Abbasa da raspusti palestinsku vladu i smijeni premijera Ismaila Haniyeha, kazao je dužnosnik administracije, dodajući kako je prije jučerašnje Abbasove objave tih poteza državna tajnica Condoleezza Rice nazvala palestinskog predsjednika kako bi mu prenijela američku potporu za te korake.

"Predsjednik Abbas je primijenio svoje zakonske ovlasti predsjednika palestinskih vlasti. Mi u cijelosti podržavamo njega i njegovu odluku da pokuša okončati ovu krizu palestinskog naroda i pruži im mogućnost za povratak miru i boljoj budućnosti", kazala je Rice.

Diplomati i stručnjaci za Bliski istok ocjenjuju da strategije "Prvo Zapadna obala" sada može predstavljati posljednju mogućnost za Rice da spasi nešto od planova za postizanje izraelsko-palestinskog mirovnog sporazuma, piše NYT.

Izraelski dužnosnici zagovaraju ideju da se Zapadna obala i Gaza tretiraju kao odvojeni entiteti, kako bi mogli snažnije udariti na Hamasove militante u Gazi.

List ističe kako je State Department naglasio da SAD ne planiraju napustiti Palestince u Gazi. "Niko ne želi prepustiti stotine tisuća, ako ne i milione, ljudi u Pojasu Gaze na milost terorističkoj organizaciji. Mi svakako nećemo sudjelovati u gašenju nade velikog dijela palestinskog stanovništva da živi u palestinskoj državi", rekao je glasnogovornik Državnog tajništva Sean McCormack, prenijela je Hina.

Aaraon Davi Miller, iz Međunarodnog znanstvenog centra Woodrow Wilson u Washingtonu, bivši savjetnik za izraelsko-palestinske odnose u State Departmentu, ocjenjuje kako su SAD 2005. propustile priliku da ojačaju Abbasa, te će sada teško uspjeti u tome.

"Rješenje za sve to postojalo je 2005. Arafat je otišao, Abbas je bio slobodno i pošteno izabran, ali mi nismo bili spremni ojačati ga. Kako ćemo iskoristiti mogućnosti koje ne postoje sada u 2007., kako ih nismo iskoristili 2005. kada su postojale?", pita se Miller.