Amnesty International
0

Hamasova kampanja protiv "kolaboracionista"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nakon izraelske ofanzive u pojasu Gaze krajem decembra, Hamas vodi "kampanju progona" onih koji su "sarađivali s Izraelom, tvrdi u utorak organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International.

Za vrijeme te "kampanje" dvadesetak ljudi je ubijeno, a nekoliko destaka ih je ranjeno i mučeno", navodi se u saopćenju Amnesty Internationala koje je izdano nakon što su na terenu porikupljena svjedočenja, prenio je AFP.

Te činjenice potvrđuju informacije više grupa za zaštitu ljudskih prava i svjedočenja žrtava represija u pojasu Gaze.

Dvije od tih grupa, centar Ad-Dameer i Palestinski centar za ljudska prava, izvjestile su krajem januara da su Hamasove sigurnosne službe napale desetke pripadnika Fataha i osobe optužene da su bili "kolaboracionisti" Izraela za vrijeme i poslije izraelske ofanzive od 27. decembra do 18. januara.

Kao i te grupe, Amnesty osuđuje "otmice, namjerna i nelegalna ubijanja, mučenja i prijetnje smrću onima koje optužuju da su sarađivali" s Izraelom, kao i osobama koje su kritizirale Hamas.

Amnesty International poziva zbog toga administraciju Hamasa da "odmah prestane s tom kampanjom i prihvati nezavisnu državnu komisiju koja bi vodila nezavisnu istragu o zlostavljanjima".