Svijet
0

Hamasov glasnogovornik dao ostavku zbog sukoba s Fatahom

FENA
Fatah
Fatah
Gazi Hamad, glasnogovornik smijenjenoga palestinskog premijera Ismaila Haniyeha iz Hamasa, dao je ostavku zbog odbijanja hamasovaca da poduzmu korake ka pomirenju sa suparničkim Fatahom, piše u petak arapski list "Ashark al-Awsat".

Haniyeh je smijenjen u junu nakon što je Hamas silom preuzeo nadzor nad Pojasom Gaze, pobijedivši snage odane umjerenijem Fatahu.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, vođa Fataha, tada je formirao novu vladu na Zapadnoj obali, u kojoj nema predstavnika Hamasa. Hamas i dalje nadzire Pojas Gaze, dok Fatah dominira na Zapadnoj obali.

Arapski list koji se izdaje u Londonu navodi da se Hamad nije slagao s nasilnim proterivanjem Fataha iz Gaze i da je osudio Hamas što ne poduzima ništa da se prevaziđe jaz između dvije frakcije.

Hamad je bio Haniyehov glasnogovornik otkako je postao premijer početkom 2006. godine On se navodno oštro protivio onome što se događalo u Gazi i vjeruje da je radikalni islamistički Hamas napravio mnoge greške.

Očekuje se da će Hamada zamijeniti Taher al-Nunu, koji je bio glasnogovornik Mahmouda Zahara, jednog od vođa Hamasa dok je bio šef palestinske diplomatije.