Gaza
0

Hamas želi jednogodišnji prekid vatre s Izraelom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dužnosnici iz palestinske militantne skupine Hamas kazali su da su predložili jednogodišnji prekid vatre s Izraelom, uz otvaranje graničnih prijelaza u pojasu Gaze.

Predstavnici Hamasa susreli su se u nedjelju u Kairu s egipatskim diplomatima koji pokušavaju posredovati u sklapanju dugoročnog prekida vatre između Palestinaca i Izraelaca.

Pregovarateljica Hamasa Ayman Taha izjavila je da je njezina delegacija odbila izraelski prijedlog o primirju u trajanju od 18 mjeseci, uz djelomično otvaranje granice z Gazom.

Islamska militantna organizacija Hamas otvorila je improvizirane vladine urede u pojasu Gaze nakon što je Izrael bombardirao većinu zgrada u vlasništvu Hamasa tokom nedavnoga trosedmičnog rata.

Hamas je obećao da će Palestincima koji su izgubili člana obitelji i čiji su domovi uništeni u ratu podijeliti pomoć u ukupnom iznosu od 52 miliona dolara.

Ujedinjeni narodi, međutim, procjenjuju da će trošak obnove i ponovne izgradnje Gaze koštati milijarde dolara.

Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je u međuvremenu da će vojnicima koji su se borili u Gazi njegova vlada dati pravnu zaštitu od mogućih optužbi za ratne zločine.

Prošle sedmice, prenosi VoA, jedan stručnjak Ujedinjenih naroda optužio je Izrael da je prekršio humanitarne zakone pokrećući ofanzivu protiv, u osnovi, nenaoružanog stanovništva.