Gaza
0

Hamas zaprijetio osvetom zbog pogibije svog komandanta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Islamistički Hamas zaprijetio je u subotu osvetom zbog pogibije jednog svog visokog komandanta u izraelskim vazdušnim udarima na ciljeve u pojasu Gaze.

Ova nova glupost neće tek tako proći. Obećavamo da ćemo osvetiti krv našeg mučenika, zaprijetilo je vojno krilo Hamasa Brigade al-Kasam u letku poslatom faksom novinarima.

Četrdesetdvogodišnji komandir Brigada al-Kasam poginuo je u petak navečer u eksploziji kraj izbjegličkog logora Nuseirat južno od grada Gaze u centralnom dijelu palestinske teritorije koju kontroliše Hamas.

Identifikovan je kao Isa al Batran, a rečeno je takođe da je komandovao snagama Hamasa u tom dijelu pojasa Gaze.

Vjeruje se da je on bio umiješan u pravljenje raketa i da je ranije bio meta izraelskih snaga da ga likvadiraju.

U jednom takvom pokušaju, u januaru, ubijena mu je žena i petoro djece, navode izraelski mediji.

Udari na pojas Gaze koje su palestinski izvori opisali kao najjače od tronedjeljne izraelske ofanzive prije godinu i po uslijedili su nakon eksplozije rakete "kaćuša" u izraelskom lučkom gradu Aškelonu u petak.

Izraelske snage su u subotu ranile dva Palestinca kraj graničnog prelaza Erez, nakon što su ignorisali upozorenje da se povuku, javio je izraelski radio.

Izraelska armija je precizirala da je u vazdušnim udarima napala ciljeve Hamasa na sjeveru pojasa Gaze, radionicu za izradu oružja u centralnom i tunel za krijumčarenje u južnom dijelu.

U tim napadima ranjeno je 13 Palestinaca.