Svijet
0

Hamas zahtijeva zabranu javnih molitvi

FENA
Palestinski islamistički pokret Hamas zatražio je danas zabranu javnih molitvi petkom u podne koje je već nekoliko puta u pojasu Gaze organizirala rivalska organizacija Fatah. Prema navodima Hamasa, takve su molitve nelegalne i služe za izazivanje nereda i kršenje zakona.

Saleh al Regeb, direktor Ministarstva vjera u bivšoj palestinskoj vladi, predvođenoj premijerom Ismailom Haniyehom iz Hamasa, istakao je da su takve molitve nelegalne.

"Javne molitve na koje je pozvao Fatah nisu bile ozbiljne i oni koji su se molili glupo su se ponašali. Molitve nisu služile slavljenju Boga, već za nerede i kršenje zakona", navedeno je u saopćenju za štampu.

U prošli petak su se desetke hiljada pristalica Fataha molile na nekoliko mjesta u pojasu Gaze, koja je od juna pod kontrolom Hamasa, izazivajući tu organizaciju i njene sigurnosne snage.

Dvadesetak ljudi, uključujući dvojicu novinara, ranjeno je na demonstracijama protiv kontrole Hamasa koje su uslijedile poslije molitvi.

Predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas, vođa Fataha, pozvao je sve Palestince da se i narednog petka mole javno. Abas je, poslije pobjede hamasovaca nad snagama Fataha u pojasu Gaze, sredinom juna inaugurisao novu vladu na Zapadnoj obali, u kojoj nema predstavnika Hamasa. On je prethodno smijenio Haniyeha. Raspuštena palestinska vlada je optužila danas Abasa da podstiče Palestince na nerede, nasilje i teror.

Istovremeno je bivši vođa Fataha na Zapadnoj obali, popularni Marwan Barguti, koji služi pet doživotnih kazni u izraelskom zatvoru, upozorio da bi Hamas mogao preuzeti kontrolu i na Zapadnoj obali. U saopćenju objavljenom preko advokata, Barguti je naglasio da bi PU morala tu mogućnost shvatiti ozbiljno. Također je izrazio podršku prijevremenim izborima da bi se razriješila unutrašnja palestinska kriza, javio je Tanjug.

Barguti se inače smatra jednim od mogućih nasljednika Abbasa, pod uvjetom da ga Izrael pusti iz zatvora. On je u saopćenju također kritikovao Hamas za "krvavi udar" u pojasu Gaze, apelujući da prihvati prijevremene izbore za koje se zalaže Abas. Barguti je napisao da je taj udar u Gazi srušio mostove između Hamasa i Fataha, ali da se jaz može prevazići predsjedničkim i parlamentarniom izborima.