Abu Marzuk, vođa Hamasa
0

'Hamas traži primirje i deblokadu Gaze'

FENA
Hamas je otvoren za međunarodne inicijative u cilju postizanja primirja u Gazi, ali naglašava da svaki prijedlog mora zajamčiti povlačenje Izraela i kraj blokade palestinskih teritorija, izjavio je u ponedjeljak Musa Abu Marzuk, vođa Hamasa u izgnanstvu.

"Bilo kakva inicijativa koja se ne zasniva na okončanju agresije, otvaranju graničnih prijelaza i povlačenju Izraela iz pojasa Gaze nema izgleda na uspjeh", istakao je Abu Marzuk u intervjuu za Reuters u Damasku.

Upravo zbog neuspjeha u uklanjanju blokade Hamas je prošlog mjeseca odlučio da ne obnovi primirje s Izraelom i nastavi rat iako se ne može nositi s jevrejskom državom.

Abu Marzuk i ostali Hamasovi čelnici, palestinskoga islamističkog pokreta, žive u egzilu u Siriji, koja je u centru napora da se riješi sadašnja kriza.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy trebalo bi da u utorak stigne u Damask u okviru svoje bliskoistočne turneje. Njegova posjeta je u službi uspostavljanja primirja.

Izrael za sada ne prihvata međunarodne pozive za uspostavljanje prekida vatre jer nisu ispunjeni ciljevi njegove intervencije - uklanjanje Hamasove prijetnje.