Svijet
0

Hamas traži od UN-a da povuče rezoluciju o stvaranju Izraela

FENA
Islamistički pokret Hamas zatražio je u četvrtak u svom saopćenju da Ujedinjene nacije "odmah povuku" Rezoluciju 181 izglasanu prije 60 godina u New Yorku koja je omogućila stvaranje Izraela.

"Pokret Hamas traži od UN-a da odmah povuče svoju Rezoluciju 181. Nije sramotno ispraviti svoju grešku", saopćio je Hamas, javlja AFP.

Rezoluciju su Ujedinjene nacije izglasale 29. novembra 1947. godine, a odnosi se na podjelu Palestine na jednu židovsku i jednu arapsku državu.

Hamas, koji od juna kontrolira Pojas Gaze "smatra da je UN u potpunosti odgovoran za izglasavanje Rezolucije 181 koja je po završetku britanskog mandata omogućila podjelu Palestine i sve što je zatim uslijedilo, patnje i katastrofe koje je trpio naš narod".

Ustvrdivši da "za Židove nema mjesta na toj zemlji", Hamas je saopćio da "ne prizanje nijednu međunaronu rezoluciju koja se ne obazire na palestinska prava i principe, među kojim je pravo na povratak izbjeglica i osnivanje nezavisne i suverene države s Jerusalemom kao glavnim gradom".