Gaza
0

Hamas spriječio napad na Jimmyja Cartera

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Palestinski Hamas spriječio je u utorak pokušaj palestinskih militanata da u pojasu Gaze napadnu bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera, tvrde palestinski izvori.

Militanti, navodno povezani s međunarodnom terorističkom mrežom Al-Qaida, podmetnuli su dvije bombe na putu kraj graničnog prijelaza između Gaze i Izraela, s namjerom da napadnu Carterovo vozilo kada bude odlazio iz tog područja na obali Sredozemnog mora, prenose izraelski mediji.

Carter je otišao u Gazu da se sastane s liderima islamističkog Hamasa koji vlada tom teritorijom, u pokušaju da ih uvjeri da prihvate uslove međunarodne zajednice za podizanje ekonomske blokade koja im je nanijela veliku štetu.

Bivši američki lider je, obilazeći pojas Gaze, vidio posljedice razaranja u tronedjeljnoj ofanzivi Izraela na ciljeve Hamasa, započetoj 27. decembra.

On je rekao da jedva zadržava suze pred razmjerama pričinjene štete, ali je takođe reko da mu nije bilo prijatno ni da vidi štetu nanijetu raketiranjem juga Izraela, javio je izraelski radio.

  • Način da to prestane vodi kroz dijalog i mir, rekao je Carter novinarima.

On je najavio da će se po povratku u SAD sastati sa zvaničnicima administracije američkog predsjednika Baracka Obame.

Carter, koji je posredovao u sklapanju mira između Egipta i Izraela 1979. godine, u utorak je donio u Gazu pismo roditelja otetog izraelskog vojnika Gilada Šalita, koji je u palestinskom zatočeništvu još od juna 2006.

Šalitov otac Noam izjavio je da se nada da će Carter biti u mogućnosti da uruči to pismo Hamasu.

Carter se prošle nedjelje sastao s političkim vođom Hamasa Kaledom Meshaalom, koji živi u izgnanstvu u Damasku, ali nije čuo ništa novo o otetom vojniku.

Jedan od lidera Hamasa, Mahmud Zahar, rekao je u utorak da, ako Izrael želi da vidi kraj priče o Šalitu, mora da oslobodi sve zatvorenike koje hamasovci zahtijevaju.

Raniji pregovori da se to postigne posredstvom Egipta nisu urodili plodom.

Zahar smatra da Izrael nije zainteresovan za razmjenu, već za to da dobije informaciju gdje se Šalit nalazi, da bi ga oslobodio u vojnoj akciji.