Pojas Gaze
0

Hamas silom rastjerao demonstrante

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Hamasova policija koja kontrolira pojas Gaze silom je rastjerala u četvrtak stotine osoba koje su se okupile ispred sjedišta Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) u Gazi, prema izjavama očevidaca.

Hamasove snage sigurnosti su evakuirale stotinjak mladića i djevojaka iz "koalicije 15. mart", koja je u utorak inicirala okupljanje s ciljem da "zaustavi međupalestinsku podjelu", ali je nekoliko demonstranata uspjelo ući u zgradu gdje su nastavili s protestima, naveli su isti izvori.

Deseci policajaca su tukli demonstrante palicama, a mnoge su uhapsili, izjavili su očevici, dodavši da su oduzete memorijske kartice fotografa i kamermana.

"UNRWA je zabrinuta za sudbinu 16 osoba, koje ne pripadaju personalu, a koje su se sklonile u sjedištu UNRWa-e u Gazi", naveo je u saopćenju Chris Gunness, glasnogovornik agencije.

"UNRWA je pozvala kompetentne vlasti u Gazi da dopuste ovim osobama da izađu žive i zdrave iz sjedište UNRWA-e i da im obezbijede sigurnost", navodi se u saopćenju.

Prema brojnim očevicima, Hamasova policija je već ujutro spriječila održavanje jednog skupa blizu Univerziteta Al-Azhar u Gazi.

Nekoliko desetaka policajaca i pripadnika Hamasovih snaga sigurnosti u civilu upalo je u srijedu na univerzitet i izudaralo studenete koji su se spremali da izađu iz zgrade kako bi protestirali. Desetak ih je povrijeđeno, izjavili su očevici.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova iz Hamasove vlade Ihab al-Ghoussein je demantirao da je policija ušla u zgradu tvrdeći da se radilo o "problemu među studentima".