Svijet
0

Hamas: Saopćenje iz Anapolisa - gubljenje vremena

FENA
Visoki zvaničnik Hamasa Ahmed Yusef ocijenio je u utorak "gubljenjem vremena" zajedničko izraelsko-palestinsko saopćenje na bliskoistočnom mirovnom skupu u Annapolisu, pokraj Washingtona, koje je pročitao američki predsjednik George W. Bush.

"Ono što smo vidjeli je samooproštajna zabava za Georgea Busha i uzaludni pokušaj da se on predstavi kao veliki lider koji je uspio u onome što drugi američki lideri nisu uspjeli uraditi," kazao je Yusef.

On je u izjavi za britansku agenciju Reuters ocijenio da Annapolis nije put koji vodi do stvarnog mira.

Hamasov glasnogovornik Fawzi Barhum je nešto ranije odbacio poziv predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abbasa na mir s Izraelom upućen na početku međunarodne konferencije.

"Abbas nema mandat da diskutira, da pristane ili izbriše ijednu riječ koja se odnosi na palestinska prava", kazao je Barhum, naglasivši da je palestinski predsjednik otišao u SAD bez podrške svog naroda, da je izoliran i da predstavlja samo sebe.

On je istovremeno izrazio razočaranje zbog učešća delegacija arapskih država na skupu, najavivši nastavak nasilja protiv Izraela. "Upotrijebit ćemo sva sredstva da ostvarimo svoja prava", kazao je Barhum.

Nekoliko desetaka hiljada Hamasovih pristalica u utorak je demonstriralo protiv konferencije u Annapapolisu. Demonstracije su organizirane u Pojasu Gaze koji od juna nadziru hamasovci, koji su pobijedili snage rivalskog Fataha.

Demonstriralo se također na Zapadnoj obali gdje je policija odana Abbasu, vođi Fataha, ubila jednog demonstranta.

Hamas nije pozvan na skup u SAD jer ga tamo smatraju terorističkom organizacijom. Hamasovci ne priznaju Izrael i odbijaju odbaciti nasilje kao način suprotstavljanja izraelskoj okupaciji.

Za razliku od Hamasa, Abbas teži povratku za pregovarački sto i on predvodi palestinsku delegaciju u Annapolisu.