Pojas Gaze
0

Hamas prijeti Izraelu žešćim raketiranjem

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Hamas je u subotu zaprijetio da će pojačati napade na Izrael ako ta zemlja ne obustavi vazdušne udare na pojas Gaze.

Desetine raketa i mina ispaljene su u subotu na Izrael, a izraelska vojska je odgovorila ciljanjem meta Hamasa, ubivši najmanje četiri operativca te islamističke organizacije, uključujući i jednog komandira.

Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri optužio je Izrael za eskalaciju nasilja.

"Ako se izraelska eskalacija nastavi, dok međunarodna zajednica šuti i sarađuje, reakcije frakcija otpora će se proširiti", rekao je Abu Zuhri Reutersu, ocijenivši da je to neophodno za zaštitu Palestinaca u Gazi.

Nasilje je eskaliralo otkako je Hamas preuzeo odgovornost za ispaljivanje rakete koja je u četvrtak pogodila izraelski školski autobus. Jedan tinejdžer zadobio je kritične povrede u tom incidentu, a Hamas je saopćio da je to odgovor za raniji smrtonosni napad na članove te islamističke organizacije.

Od tada je u izraelskim udarima ubijeno 18 Palestinaca, naveli su palestinski izvori.

Više od 80 raketa ispaljeno je na jug Izraela samo od sinoć. Stanovnici tog dijela zemlje proveli su noć u zaštićenim područjima.

U međuvremenu je antiraketni sistem Gvozdena kupala, razmješten nedavno prvi put u Izraelu, uspješno je presreo i uništio nekoliko raketa ispaljenih iz Gaze.