Svijet
0

Hamas osudio Obamin govor o Izraelu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Hamas je u srijedu osudio govor demokratskog kandidata na američkim predsjedničkim izborima Baracka Obame, ocjenjujući da on "izražava američko neprijateljstvo" prema Arapima i muslimanima.

"Smatramo da Obamine izjave predstavljaju novi dokaz neprijateljstava američkih zvaničnika prema Arapima i muslimanima", rekao je Sami Abu Zuhi, glasnogovornik Hamasa, koji je preuzeo vlast u Pojasu Gaze prošle godine.

Prema njegovim riječima, Obamine izjave o Jerusalemu "potvrđuju postojanje konsenzusa između američkih političkih strana vezano za neograničenu pomoć izraelskoj okupaciji na štetu Palestinaca i Arapa".

"Obamin govor ruši svaku nadu u promjenu američke politike u arapsko-izraelskom sukobu", nastavio je glasnogovornik.

Obama je u srijedu ocijenio da Jerusalem treba da bude "glavni grad" Izraela i da "ostane nepodijeljen", u svom obraćanju u Washingtonu delegatima Odbora o izraelsko-američkim poslovima (American Israel Public Affairs Council, AIPAC), glavni proizraelski lobi u SAD-u.

Obama je izrazio zadovoljstvo "neraskidivim vezama" između SAD-a i Izraela. "Oni koji prijete Izraelu, prijete nama", rekao je on energično. On je obećao Izraelu sva "moguća raspoloživa sredstva u odbrani od svih prijetnji koje dolaze iz Gaze ili Teherana".

On je također izjavio da "želi izolirati" Hamas sve dok ta palestinska organizacija ne odustane od terorizma, prizna Izrael i njegovo pravo na postojanje te poštuje zaključene sporazume.