Velika razmjena
0

Hamas oslobodio Gilada Shalita, Izrael 477 Palestinaca

Sarajevo-x.com
Palestinci čekaju oslobođene zarobljenike (Foto: Reuters)
Palestinski militantni pokret Hamas oslobodio je izraelskog vojnika Gilada Shalita nakon pet godina zarobljeništva, piše CNN.

Hamas je Shalita predao Egiptu odakle će biti upućen prema Izraelu. Shalitov otac Noam kazao je Izraelskoj televiziji da je ovaj dan najsretniji u njegovom životu.

Izrael je u zamjenu za Shalita oslobodio 477 palestinskih vojnika što je prva grupa od 1.000 Palestinaca koji će biti zamijenjeni za Shalita.

Dugoočekivana razmjena zatvorenika između Izraela i Hamasa počela je u ranu zoru kada su prvi autobusi sa stotinama palestinskih zatvorenika krenuli prema graničnim prijelazima.

Dug i iznimno zaštićen konvoj napustio je zatvor na jugu pustinje Negev gdje se nalazi većina zarobljenih Palestinaca. Manja grupa zatvorenica krenula je istovremeno iz ženskog zatvora.

Većina zatvorenika odvedena je na granični prijelaz Kerem Shalom između Egipta i Pojasa Gaze. Dio će ih biti pušten na Zapadnoj obali. Izraelsi radio javio je da više od 1.000 vojnika osigurava mjesto razmjene.

Palestinci su, također, proslavili oslobađanje zatvorenika.

"Ovaj dan je unio sreću u domove Palestinaca i ujedinio ih. Ovi ljudi su bili u izraelskim zatvorima više od 30 godina, a sada će biti slobodni. Bit će slobodni i žene i djeca", kazao je Hassan Mousa, vođa Hamasa.