Svijet
0

Hamas oslobodio 35 članova Fataha

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Hamasove snage sigurnosti u nedjelju su iz zatvora oslobodile 35 članova suparničkog pokreta Fatah kao znak dobre volje kojim bi se obilježio muslimanski praznik i osnažili egipatski napori na pomirenju, saopćio je zvaničnik Hamasa.

Mohammed al-Qidwa, koji je bio guverner pojasa Gaze prije nego što je Hamas osvojio tu teritoriju od frakcije Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa u junu 2007., bio je među oslobođenima. On je bio u pritvoru tri mjeseca.

"Politička hapšenja na svim područjima Palestinske samouprave moraju se zaustaviti", izjavio je Qidwa Reutersu nakon što je napustio zatvor.

Hamas je opisao Fatahove ljude u zatvoru kao obične kriminalce i uglavnom negira da je izveo politički motivirana hapšenja.

Ehab el-Ghsain, glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova pod kontrolom Hamasa u pojasu Gaze, izjavio je da je 35 zatvorenika oslobođeno kako bi se obilježio praznik Eid el-Fitr, kojim se slavi kraj mjeseca posta ramazana i kako bi se podržali egipatski posrednički napori.

Fatah tvtrdi da je Hamas uhapsio nekoliko stotina njegovih ljudi u pojasu Gaze otkako ga je preuzeo i da ih je najmanje 150 još u zatvoru.

Hamas tvrdi da je Fatah na Zapadnoj obali uhapsio oko 300 njegovih članova tokom prošle godine i da ih je oko polovine još u zatvoru.

Šef egipatske obavještajne službe Omar Suleiman održao je odvojene razgovore o pomirenju s palestinskim frakcijama tokom prošlog mjeseca i sastao se s delegacijom Fataha početkom sedmice a treba se sastati s predstavnicima Hamasa oko 8. oktobra.