Svijet
0

Hamas odvaja Pojas Gaze?

SRNA
Mahmud Abas
Mahmud Abas
Palestinska islamistička organizacija Hamas razmatra mogućnost da Pojas Gaze proglasi odvojenom teritorijom od Palestinske Uprave na Zapadnoj obali, piše dnevnik "Al Hayat", čije je sjedište u Londonu.

"Naši odnosi sa novim egipatskim režimom zasnovani su na uravnoteženim potrebama. Pojasu Gaze neophodan je komercijalni put sa Egiptom a Egiptu je potreban neko da održi bezbjednost na istočnom dijelu", rekao je jedan od zvaničnika.

Međutim, višerangirani zvaničnik Hamasa u Gazi Mahmud Zahar negirao je novinski izvještaj, ističući da slične vijesti šire neprijatelji te organizacije i koji žele da održe opsadu Gaze.

List navodi da Hamas već određeno vrijeme razmatra sličnu mogućnost, ali da je odgođeno donošenje odluke zbog žestokog protivljenja bivšeg egipatskog režima i Palestinske Uprave u Ramali.

Prema pisanju lista, o ovom pitanju bilo je razgovora prošle sedmice na sastanku između Mursija i političkog šefa Hamasa Halida Mašala. List dodaje da će Hamasov premijer u Gazi Ismail Hanija o ovom pitanju razgovarati sa Mursijem kada se iduće sedmice sretne s njim u Kairu.

Tokom protekle godine, palestinski predsjednik Mahmud Abas se u nekoliko navrata sreo sa ključnim zvaničnicima Hamasa u nastojanju da oforme vladu. Uprkos potpisivanju sporazuma, prošle godine u Kairu strane nisu uspjele da načine bitan pomak po ovom pitanju.