Razmjena zatvorenika
0

Hamas odbacio optužbe Ehuda Olmerta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Hamas je demantirao u utorak da je pooštrio svoj stav u pregovorima o razmjeni zatvorenika s Izraelom, za što ga optužuje izraelski premijer Ehud Olmert, pripisujući to ćorsokaku nastalom tvrdim stavom hebrejske države.

U izjavama objavljenim na internet stranici Hamasa, predstavnik grupacije u Libanu Ossama Hamdane rekao je da dva izraelska izaslanika, koja su vodila pregovore u Kairu posljednjih dana pod pokroviteljstvom Egipta, "nisu predložili ništa novo".

Izrael "misli da će Hamas prihvatiti manje od minimuma pod pritiskom buduće izraelske vlade na čelu s Benjaminom Netanyahuom, koji bi mogao odlučiti da ne pristupi razmjeni", rekao je on.

"Kada bude postojala ozbiljna ponuda Izraela, bit ćemo spremni da je razmotrimo", dodao je Hamdane.

Pregovori se odnose na oslobađanje izraelskoga vojnika Gilada Shalita, koga drži Hamas u Gazi od juna 2006. u razmjenu za stotine palestinskih zatvorenika.

Hamdane je osudio Izrael da odbija osloboditi 400 zatvorenika u prvo vrijeme, da zahtijeva protjerivanje s palestinskih teritorija nekih zatvorenika koji treba da budu oslobođeni i žele isključiti ostale iz razmjene.

Zvaničnik Hamasa odgovorio je odlazećem izraelskom premijeru Ehudu Olmertu, koji je izjavio u ponedjeljak navečer da je ovaj islamistički pokret "pooštrio" svoje stavove i predočio "ekstremne zahtjeve" u posljednjim razgovorima o razmjeni zatvorenika vođenim u Kairu.

Olmert je te izjave dao nakon što je primio dva izaslanika koja su učestvovala u pregovorima u Kairu, direktora Shin Bethe, izraelske službe unutarnje sigurnosti, Yuvala Diskina, i njegovog savjetnika Ofera Dekela.