Svijet
0

Hamas neće priznati Izrael

FENA
Vodeći Hamasov zvaničnik izjavio je da militantna grupa neće priznati Izrael, ali će se povinovati, za sada, ranijim sporazumima koje su palestinski lideri postigli s jevrejskom državom.

On je takođe kritikovao umjereniju Fatah stranku zbog odbijanja da učestvuje u palestinskoj vladi nacionalnog jedinstva.

Komentari Mousse Abu Marzouka, desne ruke Hamasova političkog vođe Khaleda Mashaala, došli su u vrijeme dok su se Hamasovi lideri iz Sirije i Egipta okupili u ponedjeljak u Kairu na razgovorima s egipatskim zvaničnicima nakon zapanjujuće izborne pobjede te grupe, javio je AP.

U saopćenju za javnost Marzouk je također okrivio pokret Fatah zbog odbijanja da učestvije u vladi nacionalnog jednistva, koju Hamas želi oformiti kako bi izbjegao izraelski veto na nju.

"Djelovat ćemo u zakonskim okvirima kako bismo izašli iz ovog ćorsokaka u koji su nas stavila naša braća iz Fataha", izjavio je novinarima Abu Marzouk.

Abu Marzouk je izjavio da svaka vlada koju sačini Hamas "neće praviti sigurnosne aranžmane s Izraelom niti će predati Palestince koji ispaljuju rakete na Izrael". On je također insistirao na tome da njegova grupa neće priznati Izrael.

Prije nego što su lideri počeli sastanke u kairskom hotelu, Abu Marzouk je priznao kako se pokret suočava s poteškoćama u svojim pokušajima da uspostavi vladu.

"Najizazovniji zadatak s kojim se suočavamo jeste da priznamo cionističkog neprijatelja i obaveze koje vlasti imaju u odsustvu istih izraelskih obaveza", kazao je.

Marzouk je izjavio kako su se Hamasovi zvaničnici sastali s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, liderom Fataha, te da Abbas nije insistirao da Hamas mora priznati Izrael ili učiniti druge ustupke prije nego što Fatah uđe u pregovore o sporazumu za stvaranje nove palestinske vlade.

Govoreći o ranijim mirovnim sporazumima između Palestinaca i Izraela, Marzouk je izjavio: "Nema te vlade koja nasljeđuje drugu vladu a da se ne prihvata već postignute sporazume. Druga strana, međutim, također bi trebala pridržavati se istih sporazuma".

Kazao je kako će Hamas razmotriti sve ranije sporazume. "Ukoliko ti sporazumi proturječe logici i pravu, postoje zakonske mjere koje će se poduzeti. Nema vječnih sporazuma", kazao je.